WEINGUT KNEWITZ APPENHEIM

Pozůstatek moře v každé lahvi 

Vinař: Tobias Knewitz (nar. 1991)

Oblast: Rheinhessen (Německo)

Vinice: 20 ha úrodné vápencové půdy

Produkce: 100 000 lahví/rok

Hlavní odrůda: Riesling

 

Appenheim - malá vinařská vesnička v srdci největší vinařské oblasti Německa. Diverzita půdy, mikroklima regionu a vápenec - bílé zlato, které propůjčuje vínům čistotu a přesnost spolu s vystupující kyselinkou a nádherným osvěžujícím charakterem. Právě vápenec je pozůstatkem moře, které se zde nacházelo před 40 miliony lety a propůjčilo půdě její jedinečné a nezaměnitelné charakteristiky.

“Každý vrchol potřebuje silné základy.” Říká Tobias Knewitz. Proto se portfolio vín rozděluje na tři skupiny:

Portfolio vín vinařstí Knewitz stojí na pevných základech vín řady Gutswein. Tato vína jsou jakýmsi předkrmem či úvodem řad vyšších a jsou krásným seznámením s vápencovým podložím, na kterém se rozprostírá celé vinařství. Jsou základní vizitkou zobrazující filozofi a práci vinaře.

 

 

Riesling

Bíle víno ze svahů Welzbach Valley, které zrálo po dobu 6-ti měsíců z 20 % na tradičním dubovém sudu (stückfass 1 200 l) a v nerezovém tanku. Tento Riesling je stejně jako Weisser Burgunder, typickou odrůdou pro lokalitu vinařství Knewitz.  Je to nejdůležitější víno vinařství a vizitka vinaře. Riesling z řady Gutswein má velice příjemnou zemitou vůni s tóny jablek, mírnou mineralitu a jemnou kyselinku.

 

Zbytkový cukr: 2,8 g/l | Kyseliny: 7,6 g/l | Alkohol: 12,5 %

Riesling Sekt Brut 

Elegantní vůně citrusů a zeleného jablka typická pro Ryzlink, světle žlutá barva, úžasná perlivost. Vyrobeno tradiční metodou kvašení v láhvi. Tento sekt je výsledkem pečlivé práce bratrů Tobiase a Björna a je opravdovým zážitkem.

 

Zbytkový cukr: 8,0 g/l | Kyseliny: 7,3 g/l | Alkohol: 12,5 %

Weisser Burgunder

Bíle víno ze svahů Welzbach Valley, které zrálo po dobu 6-ti měsíců z 25 % na tradičním dubovém sudu (stückfass 1 200 l) a ze 75 % na sudu z francouzského dubu (Tonneaux 500 l). Víno je výběrem hroznu z mladých vinic v kombinaci s hrozny ze starších vinic. Lehké ovocné tóny, jemná zemitá chuť a mírná mineralita. Na chuti působí mladě a svěže, proto si ho velice dobře vychutnáte i samostatně.

 

Zbytkový cukr: 6,0 g/l | Kyseliny: 6,9 g/l | Alkohol: 12,5 %

Grüner Silvaner

Bílé víno ze svahů Welzbach Valley, které zrálo  po dobu 6-ti měsíců z 20 % na tradičním dubovém sudu (stückfass 1 200 l) a v nerezovém tanku. Víno je velmi ovocité, v chuti jsou znát zelená jablka a mírná kořenitost. Jeho chuť je poměrně kratší, z toho důvodu toto víno doporučujeme jako aperitiv nebo k lehkým jídlům.

 

Zbytkový cukr: 1,9 g/l | Kyseliny: 6,5 g/l | Alkohol: 12,5 %

Rosé

Léto, slunce a suché Rosé - ideální kombinace. Sametově růžová barva, ovocné tóny lesních malin a rybízu. Bohatá, šťavnatá ale zároveň lehká chuť s jednoduchou stylistikou. Zrálo po dobu 5-ti měsíců v nerezovém tanku. Toto cuveé se skládá z těchto odrůd:

- 90 % Rulandské modré,

- 10 % Svatovavřinecké.

 

Zbytkový cukr: 2,6 g/l | Kyseliny: 6,6 g/l | Alkohol: 12,5 %

Čím více stoupáme po pyramidě portfolia vzhůru, tím více se vína blíží svou přesností jejich původu a více se v nich podepisuje charakter jedinečného terroir. Vína ze střední řady Ortswein pocházejí z nejlepších lokalit kolem Appenheimu a jsou na chuti mnohem jasnější a čistější než Gutswein. Svým projevem a charakterem je můžeme nazývat jako “mini lagenweine”.

 

 

Nieder-Hilbersheimer Riesling Eisenerz

K ročníku 2016 připravil Tobias zcela unikátní Riesling. Hrozny na výrobu tohoto Rieslingu posbíral z nejchladnější části vinice. Na této části vinice se také nachází podloží ze zvětralého vápence s kouskami železné rudy, což se velmi zajímavě promítá do jeho konečné chuti. Díky tomu vznikl Riesling, který je velmi přímočarý, lehce slaný a je v něm velmi znát železitost jeho podloží. Zrál 8 měsíců v nerezovém tanku.

 

Zbytkový cukr: 1,2 g/l | Kyseliny: 8,3 g/l | Alkohol: 12,5 %

Appenheimer Riesling Kalkstein

Tento Riesling zrál po dobu 8-mi měsíců z 50 % na tradičních dubových sudech (halbstückfass 600 l a stückfass 1 200 l) Toto víno má opravdu jedinečný terroir charakter. Vinice, která stojí na suchém vápenci a má kořeny až 60 centimetrů hluboko, dodává vínu velmi minerální chuť a svěžest. Víno má velice zajímavé tóny až exotického ovoce a úžasnou kyselinku. To vše je na chuti velice sympaticky a opatrně doprovázeno dubovým sudem.

 

Zbytkový cukr: 3,5 g/l | Kyseliny: 8,8 g/l | Alkohol: 12,5 %

Vína na vrcholu pyramidy - takzvaná “CRU” kvalita. Pocházejí z nejstarších vinic, mají přesný terroir charakter. Jsou kapalnou prezentací jednotlivých vinic a jejich podloží. Tyto rieslingy ztělesňují jasný a autentický výraz filozofie vinařství Knewitz. Na vína této řady je Tobias náležitě hrdý a jsou opravdu tím nejlepším, co Vám může nabídnout.

 

 

Riesling Goldberg

Tento Riesling ze samostatné vinice zvané Goldberg odráží stejně jako Riesling Hundertgulden tu nejlepší práci Tobiase Knewitze. Slunečná strana staré vinice, jílová  a vápencová půda. Silné hluboké tělo s tóny zralého žlutého ovoce, jemná a elegantní kyselinka s opravdu dlouhým závěrem. Riesling Goldberg je prostě a jednoduše velkolepým zážitkem.

 

Zbytkový cukr: 1,7 g/l | Kyseliny: 8,5 g/l | Alkohol: 12,5 %

Riesling Hundertgulden

Nejvyšší a nejstrmější vinice - ze 43 % čistý vápenec. Na vůni mokrý kámen a bylinná kořenitost. Na chuti suchá ovocitost a meruňky. Odrazem stoprocentního terroir charakteru je úžasná mineralita po vápencovém podloží. Jak říká Tobias: Riesling Hundertgulden je sportovec plný síly, bez jedinného gramu tuku, se zářivou budoucností.

 

Zbytkový cukr: 3,1 g/l | Kyseliny: 8,5 g/l  | Alkohol: 12,5 %